۲۵ سال فعالیت در حوزه تجارت بین الملل
۱۹۹۸
در سال ۱۹۹۸ کار را در حوزه گردشگری آغاز کردم، در آن زمان دانشجو بودم و تنها کار اقتصادی که می توانستیم انجام دهم دعوت از گردشگران خارجی برای بازدید از ایران بود، در حقیقت از اختلاف ساعت بین ایران و کشورهای مختلف و نیز تفاوت روزهای تعطیل در ایران و سایر کشورها استفاده می کردم، در زمان های مناسب ارتباطات را با آژانس های مسافرتی و نیز افراد علاقمند در کشورهای مختلف برقرار کرده و در قالب یک برنامه بازاریابی تورهای بازدید از ایران را برگزار می کردیم. در آن زمان یعنی حدودا ۲۵ سال پیش وضعیت فضای مجازی و نیز فن آوری اطلاعات و ارتباطات با امروز کاملا متفاوت بود، هیچکدام از اپلیکیشن های امروزی از جمله اینستاگرام، لینکداین و … وجود نداشت و برقراری ارتباط با خریداران خارجی کار بسیار دشواری بود. اینترنت وضعیت امروز را نداشت و باید با مودم های Dial Up ارتباطات خود را انجام می دادیم. گاهی برای ارسال یک ایمیل خصوصا با داشتن یک پیوست (Attachment) باید شب تا صبح صبر می کردیم.
حاصل این فعالیت ها چندی بعد به یکی از بزرگترین توراپراتورهای کشور تبدیل شد، دیگر فقط تورهای فرهنگی برگزار نمی کردیم بلکه تورهای ورزشی شمال، تورهای اسکی، تورهای کمپ فوتبال، تورهای بازدید از بازی های فوتبال و … از جمله برنامه های ما بود.
به خاطر دارم، بزرگترین تور بازدید از بازی بین ایران و ایرلند را با حضور ۱۱۰۰ نفر از هواداران تیم ملی ایرلند در تهران برگزار کردیم.
اما موضوعی که همیشه برای من جذاب بود، برگزاری تورهای تجاری و برنامه هایی بود که بتواند، ارتباط بین تولید کنندگان، صادر کنندگان، سرمایه پذیران را برقرار کند، تورهایی که بتواند فرصت ها را تبدیل به موقعیت های بالقوه تجاری نماید. به خاطر همین تلاش کردم تا با استفاده از تورهای تجاری و بازدید از نمایشگاه های بزرگ دنیا کم کم وارد حوزه تجارت شوم.
۱۹۹۹
لذا تصمیم گرفتیم در طول سال های ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۵ تمرکز ویژه ای بر فرصت های تجاری داشته باشیم، و الان می فهمم که آن مقدمه بود برای امروز که در نقش یک مربی تجاری باشم.
برگزاری تورهای بازدید از نمایشگاه ها در کشورهای اروپایی در دستور برنامه های ما قرار گرفت، راستش خودم هم می خواستم ببینم دنیا چه خبره، اون روزها فقط ۲۰ سال داشتم، صدها نفر را برای بازدید از نمایشگاه هایی چون: CeBIT، K ، Automechanika، Anuga ، Vicenzaoro، Resale و … برنامه ریزی کردیم. سرپرستی هیات های تجاری و بازدید از چنین نمایشگاه هایی در دنیا کار بسیار مهمی برای من بود. از یک طرف آشنایی با تولید کنندگان ایرانی و چالش های آنها و از سوی دیگر حضور در بازارهای بزرگ تجاری در دنیا.
از سوی دیگر تصمیم گرفتیم، خود را در معرض خارجی ها هم قرار دهیم، گروه های خارجی که برای سفرهای تجاری به ایران می آمدند و علاقمند بودند با شرکت های ایرانی تعامل کنند. در آن زمان، به عنوان آژانس مخصوص نمایشگاه بین المللی ایران ثبت نام کردیم و با شرکت نمایشگاه بین المللی ایران، توافق کردیم خدمات خود را به بازدید کنندگان از ۲۹ امین نمایشگاه بین المللی تهران عرضه کنیم، این موضوع فقط شامل خدمات مسافرتی نبود، خدمات تجاری و برگزاری جلسات بی تو بی ، از مهمترین فعالیت های ما در آن نمایشگاه بود.
در آن زمان نمایشگاه های اختصاصی در ایران هنوز ایجاد نشده بود و همه صنایع و همه کشورها در یک نمایشگاه بزرگ بین المللی گرد هم جمع می شدند و فضای بسیار شلوغی را جهت مبادلات شکل می دادند، مسلما حضور ما به عنوان یک آژانس تجاری در برقراری رابطه بین خریداران و فروشندگان حائز اهمیت بود، به خاطر دارم در آن سال توانستیم بیش از ۵۰۰ مذاکره تجاری بین شرکت های خارجی و ایرانی ها را شکل دهیم.
پس از این نمایشگاه ما به عنوان یک مشاور تجاری که در عین حال خدمات مسافرتی هم ارایه می نمود، فعالیت کردیم، نمایشگاه بزرگی چون Iran Oil Show، Iran Plast، Water & Waste Water، از جمله نمایشگاه هایی بود که توانستیم در آن خدمات تجاری خود را به خوبی عرضه کنیم.
آشنایی با فرهنگ تجار از کشورهای مختلف آسیایی، اروپایی، آمریکایی، آفریقایی و … باعث شده بود که دانش تجارت با این کشورها، از سوی دیگر ارتباطات گسترده ای ایجاد شود. دیگه کم کم زمان اون رسیده بود که تصمیم را اجرایی کنم، بله موضوع شرکت را از گردشگری به حوزه تجاری تغییر دادیم. یکی از سخت ترین سال های عمر من خارج شدن از موضوع توریسم بود، اگر امروز باز هم بخواهم شرع کنم، حتما صنعت گردشگری را به عنوان آغاز مسیر انتخاب خواهم کرد، صنعتی که پویایی فراوان دارد، ارز آوری را به شکل مناسب شکل می دهد و یکی از بهترین صنایع برای توزیع درآمد در جامعه محسوب می شود. صنعتی که در آن سال ها در قالب یک مقاله از آن به عنوان “صنعت بدون دود یاد” کردم.
همچنان رتبه قابل قبولی ندارد و باید ارتقاء دانش در این حوزه صورت گیرد. لذا از سال ۱۳۹۶ دو حوزه مهم ارتقاء دانش و بازاریابی در حوزه تجارت بین الملل را در دستور کار قرار دادیم
این ها فرصت های بزرگی بود که اجازه داد ما به محیط کسب و کار خصوصا در بخش تجارت بین الملل ورود پیدا کنیم.
۲۰۰۴
فعالیت های ما در حوزه خدمات تجاری به تجار/ صادر کنندگان و وارد کنندگان همچنان ادامه داشت، اما حضور ایران در کشورهای هدف و برقراری مذاکره بین شرکت های ایرانی و خارجی در شرکت ما بخش عمده ای از فعالیت ها را به خود اختصاص داده بود، هر روز درخواست های جدیدی را برای برگزاری جلسات تجاری بین شرکت های ایرانی و خارجی دریافت می کردیم، با سازمان هایی از جمله سازمان توسعه صادرات ایران (الان سازمان تجارت ایران) ارتباط برقرار نمودیم، اتاق های بازرگانی محل رفت و آمد و مذاکرات ما بود. شورا های بازرگانی در ایران و سایر کشورها را شناسایی نمودیم و با آنها ارتباطات خوب کاری برقرار نمودیم.
پس از آن تصمیم گرفتیم برای توسعه روابط تجاری ایران و کشورهای هدف نمایشگاه های بزرگی را در سایر کشورها و نیز ایران برگزار کنیم که می توانیم به نمایشگاه هایی چون IMEX04 و نیز IMEX05 در اصفهان و کوالالامپور اشاره کنیم، اصلا باورمون نمیشد در نمایشگاه IMEX در اصفهان، نخست وزیر کشور مالزی به همراه ۴ وزیر از جمله خانم رفیده عزیز وزیر صنعت و تجارت کشور مالزی، نمایشگاه ما را افتتاح کنند. البته زحمات زیادی در دفتر کوالالامپور همراه با یک تیم حرفه ای کشیدیم تا این اتفاق بزرگ روی دهد.
برگزاری این نمایشگاه ها باعث شد ما کاملا در محیط تجاری قرار بگیریم، موفقیت های بدست آمده از این نمایشگاه ها ما را در مقابل سرمایه گذاران و نیز سرمایه پذیران، تولید کنندگان، صادر کنندگان و نیز خریداران بزرگ قرارداد، و این فرصتی بزرگ برای ورود به عرصه تجارت و سرمایه گذاری بود.
ورود به اتاق های بازرگانی در ایران و سایر کشورها، مذاکره در قالب هیات های تجاری، سخنرانی در مجامع بین المللی، سخنرانی در کنفرانس های مطبوعاتی از جمله سخنرانی در مجمع تجاری ایران و مالزی و در حضور رئیس جمهور و یا نخست وزیر یک کشور از جمله تجربه های شیرین در آن سال ها بود.
۲۰۰۶
تصمیم گرفتیم در کشور مالزی، نسبت به راه اندازی یک گروه تجاری اقدام کنیم، هنوز هم اعتقاد راسخ دارم که برای ایجاد ارتباط باید به خریداران نزدیک شد، اگر نزدیک نشوی خریدار به سمت تو خواهد آمد و حتما قدرت چانه زنی تو کاهش خواهد یافت چون این اجازه را به خریدار داده ای که با رقبای تو هم ارتباط برقرار کند.
وظیفه این گروه برقراری ارتباط با تجار و صنعتگران ایرانی و نیز خریداران بزرگ و همچنین سرمایه گذاران در منطقه بزرگ ASEAN بود. پروژه های خوب تجاری را موفق شدیم بین ایران و منطقه ASEAN شکل دهیم، پروژه گروه تجاری ما به خوبی در حال حرکت بود و هر روز موفقیت های جدیدی به دست می آمد، زنجیره ارتباطات ما در آن منطقه در حال توسعه و گسترش بود، به جرات می توانم بگویم در طول سال های حضور در کشور زیبای مالزیف توانستم تجربیات زیادی را در حوزه تجارت و سرمایه گذاری خارجی به دست آورم، دوره های آموزشی متعددی که توسط MATRADE و MIDA، SMIDECبرگزار می شد را گذراندم، حضور در این کشور و ارتباطات با بخش های دولتی و خصوصی باعث شده بود که ما مالزی را خانه دوم خود بدانیم، ملاقات با نخست وزیر سابق مالزی، یعنی دکتر ماهاتیر محمد از جمله نقاط مهم از حضور من در منطقه ASEAN بود. تا اینکه ورود برخی محدودیت های بین المللی باعث شد، روابط کاهش یابد و حضور ما در تهران، پایتخت ایران بیشتر و بیشتر شد.
ASEAN در حقیقت یک اتحادیه تجاری است مانند اورآسیا که در قالب توافق تجاری، فرآیند تجارت را بین خود تسهیل نموده اند، کشورهایی مانند مالزی، اندونزی، سنگاپور، تایلند، برونئی، کامبوج، لائوس، میانمار، فیلیپین، ویتنام ده عضو این سازمان هستند.
کشور مالزی یکی از کشورهای مهم در این اتحادیه است که نقش بسیار فعالی را در این اتحادیه دارد، علاوه بر فعالیت تجاری در این کشور، ارتقاء دانش خود در حوزه تجارت بین الملل در این کشور را به صورت جدی دنبال کردم، ۱۵ روز از ماه در این کشور و ۱۵ روز در ایران بودم و می توان گفت این بخش از دوران زندگی من یکی از بخش های فعال در حوزه کاری بود.
دریافت لوح تقدیر از نخست وزیر مالزی
۲۰۰۸
دوران محدودیت های بین المللی باعث شد ما بیشتر در حوزه واردات متمرکز شویم، چیزی که باعث شد دانش ما در حوزه تجارت تکمیل شود، هرچند که بیشتر ما در حوزه صادرات کار می کنیم، اما لازم بود عملیات واردات آن هم در حوزه تجهیزات صنعتی و همکاری با برند های معتبر بین المللی را تجربه کنیم، پروژه های زیادی در حوزه های نفت و گاز و ساختمان را در حوزه های صنعتی تجربه کردیم.
این سال ها آشنایی ما با صنایع نفت و گاز و پتروشیمی توسعه یافت و موفق شدیم در مناقصات مختلف شرکت کنیم و یا شرکت های داخلی و خارجی را جهت شرکت در این پروژه های بزرگ معرفی کنیم.
بازارهای عمان، ترکمنستان، قزاقستان، آذربایجان، فدراسیون روسیه، عراق و … از جمله بازارهای شناسایی شده جهت ورود و مذاکره با مشتریان بزرگ بود.
تصمیم دارم زمانی هم از مشکلات و اشتباهات بنویسم، اینکه چه اشتباهاتی کردم، چه مشکلاتی پیش آمد و چگونه آنها را حل و فصل کردیم. مسلما این این مسیر را با دست خالی آغاز کرده بودیم و باید با جدیت به پیش می رفتیم، الان که به مشکلات پیش آمده نگاه می کنم گاهی از آن مشکلات هم لذا می برم که چگونه توانستیم آنها را حل و فصل کنیم.
یکی از بزرگترین اشتباهات در طول مدت فعالیت هر انسانی همراهکاری و شریک شدن با افرادی است که دانش و مهارت لازم برای فعالیت تجاری را ندارند، اشتباهات آن ها زیاد است و محیط کاری برای این افراد تعریف نشده است، قطعا این افراد کسب و کار شما را با مخاطره مواجه خواهند کرد.
آنها برای مدیریت، دانش و نیز پشتکار هیچ ارزی قایل نیستند، شاید اگر بخواهم به علاقمندان و کارآفرینان جوان توصیه ای داشته باشم، این است که هیچگاه این گروه را در موفقیت خود شریک نکنید ولی تا می توانید در مسیر به سوی موفقیت با دیگران شریک شوید!
۲۰۱۰
در سال ۲۰۱۰ تمرکز در بازارهای آسیای میانه، روسیه و قفقاز را در برنامه خود قرار دادیم و مطالعاتی در حوزه تجارت در این منطقه را شروع کردیم، بازارهای بزرگی که میتوان گفت از آنها کمتر بهره برداری کرده ایم، تشابهات فرهنگی در این کشورها جذابیت زیادی برای ما به همراه داشت، برخی از این کشورها رابطه خویشاوندی با ما دارند و این موضوع ارتباطات ما در این منطقه را هر روز توسعه می داد.
علاوه بر موضوع نفت و گاز در منطقه های یاد شده، فرصت های زیاد دیگری نیز شناسایی شده و شرکت های مختلف در این خصوص جهت ورود به این فرصت های ارزشمند آماده شدند.
۲۰۱۱
اولین حوزه کاری در کشورهای همسایه مربوط به کشورهای آسیای میانه بود، به عنوان مدیرعامل و با در اختیار داشتن تجربیات بین المللی توانستم تمام تجربیات خود را در قالب توسعه صادرات کالا و خدمات فنی و مهندسی پیاده سازی نمایم، فروش سال دوم بعد از حضور من در این شرکت برای هیات مدیره و سهام داران قابل باور نبود، تشکیل دپارتمان های مختلف در حوزه تجاری شامل دپارتمان های نفت و گاز، مصالح ساختمانی، محصولات شیمیایی، محصولات کشاورزی و…
در این شرکت موفق به صادرات محصولات زیادی به کشورهای آسیای میانه، روسیه، عراق شدیم، انعقاد قرارداد در کشورهای ترکمنستان، قزاقستان، آذربایجان، روسیه، حضور در مناقصات بین المللی و جذب فرصت های خوب برای شرکت های ایرانی از تجربیات بسیار شیرین در این حوزه برای ما بود.
سخنرانی در کنفرانس بین المللی نفت و گاز ترکمنستان
حضور در کنفرانس های بین المللی نفت و گاز و سخنرانی در این کنفرانس های مهم، برقراری ارتباطات با شرکت های بزرگ و نیز انتقال تجربیات به شرکت های مختلف، کمک به توسعه صادرات محصولات از ایران به این کشور و یافتن بازار های جدید برای شرکت های ایرانی از جمله فعالیت های شبانه روزی در این منطقه محسوب می شود. برخورداری از یک تیم کاملا حرفه ای و رابطه دوستانه بین این تیم و زنجیره در کشورهای مختلف مهمترین دلیل موفقیت ما در این بازارهای بزرگ و حرفه ای بود. این روابط خوب در قالب همکاری بین مشاورین بزرگ در منطقه های هدف به منظور توسعه صادرات کالا و خدمات فنی و مهندسی و نیز جذب سرمایه های خارجی هر روز در حال گسترش می باشد.
یکی از مهمترین دلایل برای موفقیت حضور در بازار هدف است، اگرچه بسیاری از شرکت ها از حضور در بازار هدف، تاسیس دفتر و یا شعبه هراس دارند، اما باید گفت این موضوع یکی از موثر ترین ابزارها برای رسیدن به موفقیت در حوزه صادرات است.
۲۰۱۶
توسعه اقتصادی با محوریت بخش خصوصی و تلاش به منظور توسعه همکاری های بین المللی، در قالب شرکت تجاری امکان پذیر نیست، مشاورین کسب و کار امروز مسئولیت این توسعه را بر عهده دارند، توسعه این شرکت ها در ایران در سال ۲۰۱۶ و در بخش مشاوره تجاری در قالب توسعه صادرات و جذب سرمایه گذاری خارجی آغاز گردید، برقراری ارتباط با سازمان های بین المللی از جمله WAIPA و World Trade Center باعث شد قالب مناسبی برای دانش تجارت بین الملل و ارتقاء آن در ایران ایجاد کنیم
بررسی های ما در ایران نشان می دهد که اگرچه کشور در حوزه هایی مانند فن آوری پیشرفت های قابل قبولی داشته است اما در حوزه هایی مانند:
– دانش تجارت بین الملل
– دانش جذب سرمایه خارجی
– دانش حقوق تجارت بین الملل
– دانش حسابداری بین الملل
– دانش بازاریابی بین الملل
همچنان رتبه قابل قبولی ندارد و باید ارتقاء دانش در این حوزه صورت گیرد. لذا از سال ۱۳۹۶ دو حوزه مهم ارتقاء دانش و بازاریابی در حوزه تجارت بین الملل را در دستور کار قرار دادیم.
طراحی دوره های مهارت افزایی مدیریت جامع صادرات و آموزش بیش از ۷۰۰ نفر در این حوزه و ایجاد نمایشگاه دائم صادرات و سرمایه گذاری ایران از جمله این پروژه های بزرگ بود.
خوشبختانه با همکاری معاونت علمی و فن آوری ریاست جمهوری بزرگترین نمایشگاه دائم صادرات ایران را طراحی کردیم و آن را در مدت ۴ ماه و ۲۲ روز ساختیم و تحویل معاونت محترم علمی و فن آوری ریاست جمهوری دادیم و دوره های مدیریت جامع صادرات را نیز به صورت ماهانه برگزار کردیم، امروز هر دو موضوع از موفقیت های بزرگ شیرال محسوب می شود.
اما پروژه اخیر شیرال در حوزه بازاریابی موضوعی است که می توان گفت یکی از ابزارهای مهم در خصوص فروش محصولات ایرانی در بازارهای هدف صادرات است.
گواهینامه های بین المللی دکتر علیرضا شیرمحمدی فرد
گواهی نامه سازمان جهانی آژانس های توسعه سرمایه گذاری خارجی
گواهینامه مربیگری از سازمان تجارت جهانی در حوزه صادرات
گواهی نامه تدریس پرداخت های نوآورانه بین المللی در سطح جهان
گواهینامه منتورینگ صادر شده توسط مرکز تجارت بین اللملل، نهاد زیر مجموعه سازمان ملل متحد و سازمان تجارت جهانی
به امید آن روزی که با ارتقاء دانش تجارت بین الملل و توانمندی های بازاریابی شرکت های ایرانی در خارج کشور بتوانیم با استفاده از توسعه تجارت بین الملل رفاه را در جامعه ارتقاء دهیم.