در طول ده سال گذشته فرصت های زیادی در توسعه روابط تجاری و صادرات با همسایگان به وجود آمد که می توانست تبدیل به درآمد بی نظیری برای کشور شود.
ترکمنستان
بر اساس یک توافق نامه قبلی، ایران گاز مورد نیاز برای نوار شمالی کشور را از کشور ترکمنستان تامین می نمود(اقتصاد سیاسی)، ایران با این کشور توافق نمود که به جای پرداخت مبلغ خرید گاز نسبت به صادرات کالا و خدمات اقدام کند(تهاتر)، با این تصمیم درست، در طول سال ۱۳۹۳ صادرات ایران به این کشور از ۳۰۰ میلیون دلار به ۹۹۷ میلیون دلار (سه برابر) رسید. اما با آغاز مذاکرات برجام، این توافق ملغی گردید و صادرات ایران به این کشور به همان ارقام قبلی کاهش یافت.
روسیه
در سال های ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵ با افزایش مشاجرات سیاسی بین روسیه و ترکیه، روسیه سیاست کاهش روابط اقتصادی خود با ترکیه را آغاز نمود و اتحادیه اورآسیا پیشنهاد انعقاد توافق نامه تجارت آزاد را با ایران مطرح نمود، ایران می توانست در این فرصت، نسبت به توسعه روابط خود با روسیه به عنوان یک مقصد صادراتی ۲۴۰ میلیارد دلاری اقدام نماید، اما عدم شناخت صحیح از بازار مدرن و پیچیده روسیه اجازه استفاده از این فرصت را فراهم نیاورد.
قطر
ایجاد مشاجرات سیاسی بین قطر و کشورهای همسایه و اعمال تحریم علیه قطر، باعث شد این کشور به منظور تامین نیازهای خود به سمت ایران حرکت کند، اما تفاوت های زیاد قطر با بازارهای سنتی ایران اجازه نداد، در کوتاه مدت بتوانیم در این کشور سهم بازار خوبی را به خود اختصاص دهیم، لازم به ذکر است، قطر امروز بزرگترین سرمایه گذار خارجی در بازارهای بزرگ مالی مانند لندن، آمریکا و اتحادیه اروپا است.
ارمنستان
افزایش مشاجرات سیاسی بین ارمنستان و همسایگان، موجب ایجاد فرصتی در حدود ۳۰۰ میلیون دلار در بازار ارمنستان و همچنین فرصتی در حدود ۵ میلیارد دلار از طریق ارمنستان با اتحادیه اروپا و اتحادیه اورآسیا شده است (توافق نامه های تجاری ارمنستان با اتحادیه اروپا، کانادا، ژاپن و آمریکا) عدم حضور حرفه ای در این بازار و عدم شناخت صحیح از نیاز های این بازار همچنان آزاد دهنده است.
لازم به ذکر است، اخیرا اتحادیه اروپا سرمایه گذاری ۲٫۶ میلیارد دلاری در این کشور را آغاز نموده است.